Nu poți avea întotdeauna ceea ce-ți dorești

(You Can’t Always Get What You Want–Rolling Stones) https://www.youtube.com/watch?v=N7pZgQepXfA&list=RDN7pZgQepXfA&start_radio=1

Aceasta este, ştiu, una dintre cele mai dureroase lecţii, cu care viaţa te confruntă: orice ai face,oricât te-ai strădui, nu poţi avea tot ceea ce îţi doreşti. Şi este chiar una dintre primele lecţii, pecare (culmea!) o şi încasezi imediat ce ai întins mânuţa după ceva ce „nu ai voie” să primeşti,pentru că „nu este potrivit pentru tine”, este „periculos” „urât” „nu îţi aparţine” etc. Oricât ai protesta, oricât ai fi de disperat, oricât de agresiv ai căuta să forţezi graniţele, sunt lucruri, pe care nu le vei primi niciodată. „Nu poţi avea întotdeaunaceea ce-ţi doreşti.”–ţi se spune în astfel de situaţii de către cei din jur şi înveţi să urăşti acest lucru.

Freud scria în legătură cu aceasta, că în aceste cazuri se înfruntă două principii, ambele importante din punctul de vedere al dezvoltării noastre ca fiinţe umane: principiul plăcerii, care vizează satisfacerea imediată a nevoilor, urmărind obiectivul diminuării stărilor de frustraţie şi de tensiune, pe de o parte, respectiv principiul realităţii, care vizează asigurarea adaptării noastre la condiţiile concrete ale situaţiilor pe care le întâlnim în viaţă şi care se dezvoltă tocmai prin acceptarea limitărilor şi luarea în consideraţie a oportunităţilor care ni se oferă în aceste situaţii.

Dintr-un anumit punct de vedere, cea mai demnă de încredere măsură a maturităţii o constituie măsura în care poţi identifica acele lucruri, pe care–cu preţul unor eforturi susţinute–le poţi obţine şi le poţi diferenţia de acelea, pe care nu le poţi avea niciodată. Poate fi vorba de o jucărie, sau o acadea, de o ţoală de firmă, în care te şi poţi imagina, cât de bine ai arăta, dacă ţi-ar aparţine. Mai târziu, tabloul poate fi completat de un examen de admitere, sau un concurs pe un post. La fel de bine se poate întâmpla, ca acel lucru pe care nu îl poţi obţine să fie prietenia, sau dragostea cuiva. Sau liniştea, sau sănătatea. Ar putea părea chiar, că uneori Viaţa funcţionează la modul pervers: pe de o parte îţi permite să cunoşti din ce în ce mai multe lucruri, care aproape instantaneu trezesc în tine dorinţa irezistibilă de a le lua în posesie, dar pe de alta, din nou şi din nou, îţi aduce aminte de marele adevăr: „Nu poţi avea întotdeauna ceea ce-ţi doreşti…”
© Jeno-laszloVargha, 2017
http://psifocus.ro/wp-content/uploads/2017/09/Nu-po%C5%A3i-avea-%C3%AEntotdeauna-ceea-ce-%C3%AE%C5%A3i-dore%C5%9Fti.pdf